Italianvinttikoira

Italianvinttikoira on pieni koira suurella sydämellä.

Yleistä

Italianvinttikoira on vinttikoiraryhmän pienin jäsen. Rotua kasvatti erityisesti Italian aatelisto, jonka vuoksi rodun kotimaana pidetään Italiaa. Rodun juuret ulottuvat kuitenkin jo muinaiseen Egyptiin.

Nykyään italianvinttikoira on suosittu rotu ympäri maailman. Suomessa sillä on vakaa kannattajajoukkonsa ja niitä arvioidaan olevan noin 600-700 yksilöä. Rodun harrastajat ovat aktiivisia ja pentueitakin syntyy vuosittain useampia.

Italianvinttikoira sopii henkilölle, joka haluaa pienen ja aktiivisen koiran. Rotu on älykäs ja sopii moniin harrastuksiin, mutta varsinaisesti palveluskoira se ei ole. Rotu ei ole jakautunut erikseen käyttö- ja näyttelylinjaan, mutta sukulinjoissa esiintyy vaihtelua ja kasvattajien painotukset ovat erilaisia.

Terveys

Italianvinttikoirilla esiintyy melko paljon erilaisia sairauksia, mutta siitä huolimatta rotu on pitkäikäinen ja kohtalaisen terve. Yleisimpiä ongelmia ovat erilaiset silmäsairaudet, polvivaivat ja epilepsia. Myös autoimmuunisairauksia esiintyy eri muodoissa. Italianvinttikoiralla on nykyisin käytössä PEVISA-ohjelma, joten silmiä ja polvia tutkitaan aktiivisesti. Lisäksi harrastajat hyödyntävät geenitestausta ja tekevät reilusti muita hyödylliseksi kokemiaan terveystarkastuksia.

Italianvinttikoiran rakenne sekä vilkas ja eloisa luonne altistavat rodun jalkojen murtumiselle. Pitkät, ohuet eturaajat ovat vaarassa murtua etenkin nuorilla koirilla, joten suosittelen kasvateilleni vakuutusta edes ensimmäisiksi vuosiksi. En suosi kasvatuksessani rodun hennoimpia yksilöitä.

Muuta

Italianvinttikoira rakastaa lämpöä. Ne pesiytyvät mieluusti peittojen alla ja niitä joutuu pukemaan lenkeille jo ennen kuin lämpötila laskee pakkasen puolelle. Olethan siis varautunut vaatettamaan itsesi lisäksi myös koirasi.

Italianvinttikoirat ovat hyvin laumasosiaalisia koiria, joten monet omistajat ottavat ensin yhden ja melko pian sitten toisenkin. Suuret italianvinttikoiralaumat eivät ole poikkeuksellisia, sillä rotu on erittäin hurmaava ja vie mennessään.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: